#Vrijdag tip 5: Virtueel verbinden
Deze week delen we iedere dag een Top Tip om als team ook virtueel effectief samen te blijven werken tijdens de Corona crisis. Deze surrealistische tijden, vragen namelijk veel van ons allemaal. Door ons werkgedrag aan te passen, kunnen we er hopelijk voor zorgen dat we het virus de baas worden. Thuis werken of op kantoor met maar de helft van je team. Hoe houd je dan verbinding, zodat je de doelen kan blijven halen?
TIP 5: Virtueel verbinden
Ik deed afgelopen week mee aan een onderzoek naar verbinding. De vraag was wat ik onder verbinding versta en wat er nodig is om mensen te verbinden. Interessant, want het antwoord is nog niet zo makkelijk. Eerst maar even een definitie van Brene Brown. Uit haar onderzoek kwam het volgende:
Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Verbinding; de basis voor goede samenwerking
Wij worden als externe teamcoaches regelmatig ingeschakeld als er in een team al veel aan de hand is. Teamleden kunnen niet meer samenwerken, er is veel emotie of er zijn ineffectieve patronen ontstaan waar het team niet meer uit komt. Vaak is de verbinding ver te zoeken en geven mensen aan dat er niet naar ze geluisterd wordt. Ze zich niet gewaardeerd voelen. Of het gevoel hebben dat als ze er wat van zeggen, ze ‘afgestraft’ worden. We zorgen er dan voor het team de patronen gaat herkennen, mensen met elkaar in een echt gesprek komen en elkaar beter gaan begrijpen. Want alleen van daaruit komt er weer toenadering.
Hoe werkt verbinden dan voor een virtueel team?
Nu we alles online en virtueel doen en we elkaar fysiek minder zien, wordt een andere vorm van nabijheid nog veel belangrijker. Maar hoe doe je dat dan? Een videocall is zoveel beter dan een telefonische call als je met meerdere mensen bent. Je ziet makkelijker of iemand nadenkt en kan doorvragen op non-verbale uitdrukkingen. De fysieke afstand verkleint en mensen kunnen zich minder verschuilen. Als de wifi het niet haalt, zoek dan momenten aan de randen van de dag.
Zorg ervoor dat je elkaar elke dag een update geeft. Een videoupdate aan het einde van de dag werkt heel goed. Door een aantal teamleden een filmpje op te laten nemen en die aan elkaar te plakken, krijgt de hele afdeling een gevoel bij wat er speelt en waar iedereen mee bezig is. Deel je huis. Vaak zijn je collega’s nog nooit bij je thuis geweest. Dit is een unieke kans om je woonkamer of uitzicht of je huisdier te laten zien. Het levert leuke vragen en gesprekken en je leert elkaar persoonlijk kennen!
Creatief met verbinden
Je kan ook op zoek naar nieuwe creatieve manieren van verbinden. Doe met een elkaar een fit challenge! Maak het extra aantrekkelijk door een puntensysteem te bedenken per opdracht. Uiteraard moeten er bewijs geleverd worden door filmpjes en foto’s te delen. Wie wint er?
Of stel elkaar eens anders-dan anders vragen. We gebruiken deze vragen vaak tijdens teamdagen en altijd zijn teams verrast over wat ze leren van elkaar. Hier vind je onze ‘koffievragen’.
Doe een virtuele teambuildingsoefening. Laat iedereen een foto maken van een voorwerp uit hun huis dat hen dierbaar is en maak er een collage van. In een videochat kan je met elkaar raden van wie wat is en kan je uitleg geven waarom het dierbaar voor je is. Fun en persoonlijk!
Organiseer een Virtuele vrijmibo. Iedereen een hapje en een drankje uit zijn eigen koelkast erbij en borrelen maar. De app ‘houseparty’ geeft extra vertier. Daarin kan je zelfs een spelletje doen: Draw Something, Trivia of Heads Up (een soort Wie Ben Ik). En laat iemand er ook gewoon zijn favo playlist bij opzetten.
Creëer een besmettingsvrije zone
Maar ja, hoe blijf je op zo’n virtuele vrijmibo weg bij het onderwerp ‘coronavirus’? We vroegen het Iris, van Smalltalk Survival:
“Zorg vooral dat het niet klinkt als een aanklacht: ‘we gaan het niet weer over Corona hebben hoor!’ Maak er een wens van:’ Oh jongens, vinden jullie het goed als we het even over iets luchtigs hebben? Ik snak naar een Corona-pauze.’ Of een voorstel: laten we een covid-vrij uurtje inlassen, ok voor jullie?’
Zorg dat je zelf ook een alternatief onderwerp achter de hand hebt om erin te gooien als het je te gortig wordt: ‘iets heel anders, hebben jullie al gehoord dat de eerste asperges alweer verkrijgbaar zijn?’ Of wél Corona, maar dan even uit die negatieve groef: ‘ik zag dat de bloemenveiling duizenden bossen bloemen heeft bezorgd bij de ziekenhuizen, voor het personeel. Geweldig al die initiatieven, vind je niet?”
We wensen jullie heel veel plezier met deze gezellige afsluiter van de week. Onze serie zit er voor nu op, maar het Corona-virus maakt naast ziek ook creatief. Houd onze website dus in de gaten. Lees ook onze andere tips om effectief te werken als team tijdens de Corona crisis.
Bonus tip
Voor de hamsteraars staat de bonustip klaar: De regels van feedback, zodat je op een effectieve manier je waardering en opbouwende kritiek uit kan spreken als het ondanks onze tips, toch even stroef verloopt met je collega’s. Ga er voor!