Hoe kan dat nou?! Je gaat vandaag toch gewoon weer van je slaapkamer naar je keukentafel. Je start vol goede moed je computer op, maar wát is het moeilijk. Zit je hier weer alleen, terwijl je juist zo had gehoopt op contact in 2021. Ja ja, we #houdennogevenvol.
Gelukkig kan het ook anders. Deze teamtips gaan je helpen. Start deze week met een echt goede check in, zodat je er als team samen in zit. In die kinderslaapkamer. En zodat je geïnspireerd raakt door de andere denkwijzen van je collega’s.
Ik geniet altijd van check ins met teams. Er ontstaat een gevoel van saamhorigheid door de rode draad die zich ontwart. Dat voel je. Dat wat in jou zit, zit namelijk ook in de groep en dat verbindt.
Het geeft je ook stof tot nadenken. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld en dat levert vaak inspiratie op om het net anders te zien of te doen. En ook dat verbindt.
Een effectieve check in is de basis voor een team dat impact maakt. Hoe je dat doet? Start deze week met deze vraag of kies er 1 uit deze lijst:
Wat heeft 2020 jou gebracht en hoe ga je dat in 2021 gebruiken?
Leuk hoor zo’n check in, maar in het algemeen is het toch vrij oppervlakkig? En hoeveel haal je daar nou uit?
Er zijn legio teams die starten met een check in en eindigen met doodvervelende rondjes waarbij iedereen positief is over zijn weekend. Of een check in die uren duurt. Zonde!
Even terug naar het nut van een check in.
In een team wil je de denkkracht van alle leden benutten, toch?
Dan heb je de mensen achter de functies nodig. Die mensen hebben namelijk ervaringen, zorgen of behoeften waar je ruimte aan wilt geven. En die creëer je dus met een goede check in.
Het voorkomt dat iedereen met onuitgesproken gevoelens de meeting uit loopt. Of dat er besluiten worden genomen zonder draagvlak.
Met deze twee basisregels maak je de check in voor jouw team effectiever:
Gewoon eerlijk zijn
Wat is je ambitie voor deze meeting? Wat heb je vandaag nodig? Als jij jezelf openstelt, doen anderen dat ook. Dan krijg je verdieping en levert het je juist veel op. Een team dat echt op elkaar kan bouwen.
Hou het kort
Neem je tijd én wees tijdsbewust. De ene keer heb je meer tijd nodig dan de andere keer. Zelfreflectie is wel handig ;0)
Creëer met de check in een veilige sfeer waarin alles er mag zijn. Met goede discussies en besluiten tot gevolg.