Het ongemak druipt van de televisie… wat gebeurt hier? Grensoverschrijdend of een goede grap?
De non-verbale reacties van de gasten aan tafel spreken boekdelen. Micro expressies van walging, ingehouden samengetrokken lippen en gezichten die verraden dat er wordt gedacht: ‘ik moet wel neutraal blijven kijken’.
Het lied ‘Ouwe lullen moeten weg’, ooit van Van Kooten en de Bie, wordt bij Khalid & Sophie (fragment bekijken) gebruikt om politici die weg zijn gegaan op de hak te nemen. Aan het einde probeert Sophie Hildebrand het nog te redden met ‘Maar het zijn wel onze ouwe lullen, hoor’. En na de afsluiter knijpt Mart Smeets er nog net een geintje met een seintje uit: ‘Deze ouwe lul gaat weg’.
Ik voer veel gesprekken met teams en organisatie over grensoverschrijdend gedrag. Elke keer weer blijkt het ontzettend moeilijk om iets te zeggen van gedrag dat je stom of ongepast vindt. De ene keer doordat je in een groep zit die schaapachtig meelacht of door de setting. Vaak ook door hiërarchie of doordat je het gevoel hebt dat het tegen je kan worden gebruikt.
Dat laatste was hier vast ook het geval, want ja, als je politiek leider bent en je zegt hier wat van, dan weet je zeker dat er de volgende dag op social media staat dat je ‘niet eens tegen een grapje kan’.
Dit fragment geeft maar weer eens aan hoe moeilijk het is om grensoverschrijdend gedrag te stoppen. Er zijn nog steeds zóveel redenen om te zwijgen. Ik hoop van harte dat er tijdens de evaluatie en napraat van dit programma eerlijke gesprekken zijn gevoerd over wat dit met iedereen deed en wat het effect zou kunnen zijn op anderen.
In alle gesprekken die wij voeren met teams gaat het daar steeds weer om. Blijf je bewust van het effect op anderen en praat er met elkaar over. Ik garandeer je dat er dan echt genoeg grappen overblijven, waardoor je de hele dag kan lachen. Zonder elkaar te kwetsen.
Bekijk het fragment hier