Een grap ten koste van een ander moet kunnen.
Toch? Als die ander het ook leuk vindt….En als diegene zelf altijd als eerste al de grap maakt over zijn eigen onvolkomenheden of zelfs over zijn geaardheid, dan kan het toch helemaal? Of toch niet?
De vraag is natuurlijk; waarom voelt iemand de neiging om die grap over zichzelf te maken. Ik heb in de teamsessies over sociale veiligheid mensen horen zeggen dat ze dat doen om collega’s voor te zijn, want het is te vaak snel het enige onderwerp van een grap en deepdown pijnlijk .
En dus kan een grap ten koste van een ander op je werk niet!
Vaak als je de situatie omdraait als het gaat over man-vrouw, geaardheid, huidskleur of anderszins, begrijp je direct waarom het niet kan. In de avondshow van Arjen Lubach werd dit heerlijk (pijnlijk) duidelijk in het onderdeel over de nieuwe lijst van de VVD met veel vrouwen in de top 10. Alles wat ze normaal over vrouwen zeggen, draaiden ze om 'En hoe gaat hij dat dan doen met 2 kinderen?' (Bekijk het fragment vanaf 8.41)
Wil je met jouw team of organisatie eens praten over hoe dat voor iedereen persoonlijk is of voelt? Deze stellingen zijn een mooi begin om te onderzoeken hoe jouw team erover denkt.
Ik kan mijzelf niet meer zijn als er gedragsregels komen over grappen.
Ik durf het te zeggen tegen mijn collega’s als ik hun grap niet leuk vind.
Soms is het wel heel gevoelig. Je mag helemaal niets meer zeggen.
Zorg dat je iedereen de ruimte geeft en goed doorvraagt naar wat erachter zit. Je krijgt dan open gesprekken waardoor je de veiligheid in jouw team kan vergroten.
De Team Company heeft veel ervaring in het bespreekbaar maken van onveilige situaties op de werkvloer. Lees hier hoe wij kunnen helpen om de psychologische veiligheid in een team te verbeteren of neem contact met ons op als je wil sparren over jouw team