Gedoe in teams komt vaak voor door miscommunicatie doordat mensen getriggerd raken door hun eigen gedachten… hun zwerfkatten. Zwerfkatten?
Het is een mooie metafoor voor al die piekergedachten die goed bedoeld lijken, steeds maar weer terugkomen en veel aandacht vragen. Vinden ze mij wel aardig? Word ik niet buitengesloten? Doe ik het wel goed?
Als zwerfkatten gevoed worden, blijven ze terugkomen. Totdat je ze geen eten meer geeft en ze een deur verder gaan. Zo is het ook met piekergedachten. Ze komen en ze gaan. Jij kan bepalen of je er in het moment iets mee wilt.
Een paar tips om met hiermee om te gaan:
Voed de zwerfkatten niet
Ons brein wil graag aan het werk en uitpluizen hoe iets komt om het vervolgens op te lossen. Met gedachten over iets of iemand is dat net zo. Lekker met elkaar praten waarom de ander zo doet en dat hij dat vast doet om jou een hak te zetten en dat het best kan dat hij jou niet aardig vindt. Dat is echt de zwerfkat voeden. En die ander kan daar niet eens zelf wat aan doen. Stop dus met erover doordenken of praten en je er zorgen over maken. Hoe?
Weet hoe het werkt in je hoofd
Besef dat er ongeveer 50.000 gedachten per dag langs komen. Ze leiden tot jouw gevoelens; soms fijne en soms nare. De eerst stap is beseffen dat als je gedachten hebt die tot negatieve gevoelens leiden, je die beter even met rust kan laten. Je hoeft er niet dieper op in te gaan (het voeden van de zwerfkat) en het daarmee erger maken. Fijne gedachten en gevoelens gaan we ook niet actief wegwerken. Je mag erop vertrouwen dat de zwerfkat weer vanzelf een deur verder gaat.
Jouw piekergedachten zullen altijd weer opkomen over die collega die jou dit aandoet en het is aan jou om er in het moment wel of niet mee aan de haal te gaan. Tip: doe het niet ;0)
Ken elkaars zwerfkatten
Afgelopen week in een teamsessie zijn we daar kort ingedoken. Als je namelijk begrijpt dat als je de ander niet uitnodigt voor een bepaalde meeting en hij zich sneller dan anderen buitengesloten voelt, kan je er rekening mee houden. Je kan elkaar helpen door in gesprek te gaan, context te geven of elkaars ‘zwerfkat’ te benoemen als je het ziet gebeuren.
Piekergedachten alias Zwerfkatten helpen ons niet verder. Ze zullen wel elke keer weer langskomen. Hoe minder aandacht ze krijgen en hoe meer je er oké mee kan zijn dat ze opkomen, hoe sneller de kracht afneemt. Simpeler wordt het niet.