Rotte appels, zwarte schapen…

Het komt voor dat een teamontwikkelingstraject wordt aangevraagd om de zwakke plekken in een team aan het licht te brengen. Is het echt alleen de manager die de dynamiek verstoort? Zijn het alleen die twee mensen die met elkaar continue in de clinch liggen? En wordt er op een teamdag dan eindelijk gezegd tegen die ene irritante collega dat hij moet stoppen?

Ja, een teamsessie legt de teamdynamiek bloot. En nee, het ligt nooit aan een enkeling. Sterker nog, stel dat je de rotte appel of hoe je het ook wilt noemen, uit het team haalt, dan wordt die ‘rol’ vanzelf weer opgevuld door iemand anders. Misschien niet net zo sterk, maar het systeem is erop gericht om alles in stand te houden zoals het was als er geen nieuwe inzichten komen.

In elke groep zitten allerlei rollen zoals we die kennen (leiders, volgers), maar rollen zijn ook emoties, meningen, gedachten, of zelfs fysieke symptomen. Let maar eens op tijdens een meeting hoeveel mensen hetzelfde zitten of gaan zitten. Rollen worden vaak onbewust doorgegeven in een groep en in stand gehouden. Ook als de groep verandert van mensen.

Het lijkt even opgelost als die ene collega een andere functie gaat doen. Een teamsessie lijkt dan niet meer nodig. Het tegendeel is vaak waar. Toen ik dit tijdens een teamdag uitlegde, gingen er ogen open en vielen er kwartjes. Teamleden zagen in dat het niet aan hen lag, maar aan het systeem. Ze konden er daardoor afstand van nemen, met een frisse blik naar kijken en er met elkaar over in gesprek.

Bespreek dus met elkaar hoe de dynamiek tot stand komt, welke behoefte het ’systeem’ heeft en hoe jullie dat nu met elkaar anders gaan doen. Samen maak je de dynamiek in het team weer gezond!