Breng je teamdag in praktijk met deze slimme tips!

Teamdag in praktijk.jpg

Enorm inzichtelijk, zo’n teamdag! Lekker de hei op geweest, zaken met elkaar besproken en goed geborreld. Moeten we snel weer doen! Iedereen gaat met een wonderbaarlijk goed gevoel naar huis.

Een week later op kantoor….. Na de teamdag ga je de achtbaan weer in van drukte en hectiek! Iedereen vliegt langs elkaar heen. O ja, die actiepunten van de teamdag….pfff….komt volgende week wel!

Herkenbaar? Hieronder 6 tips om de afspraken om te zetten in daden. 

Tip 1: Bepaal de belangrijkste actie op de teamdag zelf.
Kies al op de teamdag welke afspraak het allerbelangrijkst én het meest simpel is om in te passen in jullie dagdagelijkse werk. Kies vooral iets wat je zichtbaar anders gaat dóen en waar iedereen, maar dan ook iedereen, aan bij kan dragen.

Tip 2: De 40 dagen workout!
Houd deze afspraak 40 dagen vol! Gedragsverandering gaat pas automatisch als je 40 dagen iets hebt geprobeerd. Pas daarna kan je zeggen of het wel of niet werkt. Je kan jezelf helpen herinneren door er bijvoorbeeld een fysieke beweging aan te koppelen. Sla je je armen over elkaar? Dat is het teken voor het stellen van een vraag!

Tip 3: Zoek momenten die toch al bestonden
Vaak denk je dat je allemaal nieuwe, grootste momenten moet creëren. De wekelijkse vergadering, de lunch, de start van de dag/ week of de vrijdagmiddagborrel zijn prima momenten om aan het team te werken. Kies zoveel mogelijk een vast moment op de dag of in de week.

Tip 4: Maak het leuk!
Zoek creatieve manieren om de samenwerking bespreekbaar te maken; een kort ‘ hoe-zit-iedereen-erin’-rondje tijdens een wekelijkse vergadering, kaartjes met leuke vragen tijdens de vrijmibo, lunches waarbij je absoluut niet over werk praat, 10 minuten koffiedates om bijzondere nice-to-knows te delen

Tip 5: Maak iemand verantwoordelijk en geef hem extra aanspreekrecht
Ken je het Bystander effect? Iedereen denkt van elkaar dat de ander er wel wat van zegt. Niet dus, want iedereen wacht op elkaar! Wijs dus één iemand aan die jullie aan mag spreken als het gedrag niet veranderd. Bepaal feedback-ontvang-regels:

  • Op deze persoon mag je niet boos beantwoorden;

  • Deze persoon mag geen feedback terug krijgen over hetzelfde onderwerp

  • Deze persoon mag geen ‘ja, maar’ als antwoord krijgen

  • etc.

Tip 6: Plan een volgende teamdag!
Je kan de urgentie verhogen door alvast een volgende teamdag in jullie agenda te zetten. Het houdt jullie scherp op wat jullie acties en afspraken. Op de teamdag zelf, is er dan vanzelf weer ruimte en aandacht om terug te blikken en vooruit te kijken.

En vooral…houd vol die 40 dagen!!