We leven en werken inmiddels drie weken met de maatregelen rondom Corona. De eerste week was ronduit wennen aan werken op afstand. De tweede week moesten velen nog zoeken naar een juiste balans tussen werk en privé. De derde week was voor sommigen saai, frustrerend of juist heerlijk.
Iedereen gaat door zijn eigen fase heen en leert om te gaan met deze nieuwe situatie. Ook teams lopen nu tegen hun vaste patronen aan en merken dat online niet hetzelfde is als ‘live’. Hoe vergroot je online de energie?
Ik heb genoeg ‘live’ contact met mensen; mijn gezin, de buren, de koffiemevrouw om de hoek. En toch mis ik wat. Ik mis de energie van dichtbij iemand staan. Even een hand op iemands arm. Maar ook letterlijk de energie van de ander voelen.
Het is bewezen dat afgesloten zijn van anderen een pijnsignaal kan afgeven in het brein. Dat maakt sociale onthouding letterlijk tot een pijnlijke ervaring. Ook op je werk is ‘live’ contact waardevol. Je bent er toch een groot aantal uren van de dag. Je deelt je leven tijdens de koffie, spart met elkaar en komt in teammeetings tot grootse resultaten.
Creëer online meer groepsenergie
Voor veel mensen die ik spreek, bestaat hun werkdag op dit moment uit videocalls. Je ziet en spreekt elkaar, maar toch zit je fysiek alleen, veilig achter je scherm. Je mist vaak de kleine non-verbale blikken of de energie die een meeting je kan geven als je samen in een flow komt. Online samenkomsten kunnen die teamspirit en energie vaak niet helemaal evenaren. Niet getreurd, we geven je de ingrediënten om ook in een videocall die groepsenergie terug te brengen. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Dit helpt:
Begrijp Elkaar
Elkaar goed kennen én begrijpen waar jij en je collega’s behoefte aan hebben.Vertrouwen is de sleutel
Jezelf open durven stellen en je ‘echte verhaal’ doen.Structuur
Structuur bieden die bijdraagt aan het bouwen van groepsenergie.Stel die vraag
Vragen stellen…. Heel veel vragen stellen.
Een voorbeeld uit de praktijk
Elke ochtend heb ik een Checkin met een aantal collega’s. Gaan we de dag in met zorgen en mineur of kijken we naar waar we de focus gaan leggen of waar we energie van gaan krijgen? We merken dat we vaak groepsenergie opbouwen in een half uur. Hoe werkt dat dan?
1. Begrijp elkaar
Wij kennen elkaar als collega’s al zo lang. Dat zegt vaak in teams trouwens niets over hoe góed je elkaar kent. Juist dat we elkaars profiel kennen vanuit persoonlijkheidsvragenlijsten en gesprekken helpt. We begrijpen hoe de ander naar de wereld kijkt en snappen daardoor beter wat er nu nodig is. Of waar de energie van de ander zit en waar diegene op leegloopt. Door daar met elkaar aandacht voor te creëren, juist tijdens deze Coronatijd, versterk je de samenwerking nu, maar zeker ook daarna.
2. Vertrouwen is de sleutel
Ook elkaar vertrouwen helpt. Daardoor kunnen we met meer gemak accepteren dat we allemaal in een andere energie zitten en dat dat ook oké is. En benoemen wat er met onszelf gebeurt of wat we bij de ander denken te zien. Moeilijk wordt het dus als je met je team al laag op vertrouwen zou scoren. De kans dat je dan nu niet meer inbelt, omdat je je ergens aan ergert of dat je het niet durft te zeggen als je een mindere dag hebt, wordt dan nog vele malen groter.
3. Daar is ie weer: Structuur
Elke dag zorg ik voor nieuwe vragen, vaak passend bij mijn eigen fase en die van de groep. Je kan goed uitgaan van jezelf in dit soort gevallen. Want zo werkt dat in groepen namelijk: wat in jou zit, zit ook in de groep. En anders geeft de groep er wel weer een draai aan.
Het verschil is groot: van gewoon maar wat praten over wat er in je opkomt en daar mogelijk wat gelaten van ophangen tot met een duidelijk thema de dag in stappen en elkaar weer appen over behaalde resultaten. Laat je inspireren door mijn Checkin-vragen.
4. Stel die vraag
Juist in videocalls is het belangrijk dat je vragen stelt. Wat merk je bij jezelf en bij de ander? Houd je collega’s dus in de gaten en vergeet ook jezelf niet. En benoem het: “Hee, ik vind je zo stil vandaag…” Of “Ik merk dat ik vandaag sneller mijn geduld verlies.” Helemaal mooi als je er een hulpvraag aan kan koppelen.
Teambuilding online?
Ik weet zelf nog niet zo goed of online teamsessies werken. Liever wacht ik tot we de groepsenergie weer live kunnen voelen. Maar tot die tijd, ben ik er wel van overtuigd dat deze korte teamsessie je veel gaat opleveren. Ook voor daarna.
Ik heb de teamworkshop ‘Ken elkaars gebruiksaanwijzing’ omgezet in een online variant van 2 uur. Door nu als team even de tijd te nemen om persoonlijk met elkaar te verbinden in plaats van alleen via het werk dat je moet doen, geef je jullie online groepsenergie een boost. Ben je benieuwd wat we dan gaan doen? Kijk hier voor het programma.
Lees hier ook onze andere blogs over teams