De spreeuwenzwerm zonder leider? Lees hier hoe het zit!

Fascinerend die zwermen spreeuwen de afgelopen tijd! Die prachtige vormen zonder tegen elkaar aan te botsen. Ze zweefden over ons huis en we bleven maar kijken hoe ze dat toch doen. Ik vroeg me af óf en hoe dat te linken is aan teamwork. Dat zocht ik voor je uit

Spreeuwendans.jpg

Zwermenhoogleraar Charlotte Hemelrijk deed onderzoek naar spreeuwenzwermen en kwam tot bijzondere conclusies. Aan het gedrag van de spreeuwen blijkt namelijk een aantal simpele regels ten grondslag te liggen. “De belangrijkste zijn: vlieg niet te dicht bij elkaar (afstoting), maak de onderlinge afstand niet te groot (samenhang) en stuur op de gemiddelde koers van de buren (uitlijning)”. En die buren? Dat zijn slechts de 7 omringende vogels van de miljoenen waarmee ze soms vliegen. Je zou kunnen zeggen dat ze enorm goed op elkaar zijn afgestemd. Voor teams is dat ook belangrijk, want niets is meer frustrerend dan dat je bijvoorbeeld niet door kan, omdat doelen van andere teams niet stroken met die van jullie team. 

Omdat een spreeuw alleen op de omringende vogels let, verplaatst zo’n beweging zich wat vertraagd door de zwerm. Dit levert niet alleen de mooiste patronen op, maar is ook nog eens erg veilig. Spreeuwen worden namelijk regelmatig aangevallen door roofvogels en vliegen hoogstwaarschijnlijk om die reden in grote groepen. Om de veiligheid te vergroten, is er bij de spreeuwenzwerm ook sprake van zogeheten ‘zelforganisatie’. De vogels zijn tot elkaar aangetrokken en bewegen dezelfde kant op. Zo proberen ze botsingen te vermijden. Binnen een team is het belangrijk om elkaar te begrijpen en te vertrouwen en van daaruit iemand te kunnen volgen in zijn keuzes of expertise. Samenhang en niet té dicht op elkaar doordat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft dus!

Opmerkelijk is ook dat zwermen van 5 miljoen spreeuwen er vaak in slagen te ontsnappen, zonder dat ook maar één spreeuw uit de lucht wordt gehaald door een roofvogel. Is er dan een leider die aangeeft wat ze moeten doen? Volgens Hemelrijk is juist dat heel belangrijk: “Er is géén leider. Dat zou vertragend zijn en de spreeuwen kiezen dan dus ook voor zelforganisatie. Door toeval hellen een paar vogels wat naar links, bijvoorbeeld door een windvlaag. Omdat ze zich allemaal razendsnel aanpassen aan die zeven buurvogels, draait ineens de hele zwerm.” Dit is vergelijkbaar met teams waarin mensen zelf verantwoordelijk zijn. Zij gaan vaak sneller door het proces heen dan wanneer zij moeten wachten op ‘besluiten van hogerhand’.

Hemelrijk beschrijft ook nog: “Spreeuwen dansen uitsluitend boven hun slaapplaats. Vliegen ze daar voorbij, dan keren ze snel weer om. Bij de grens van hun slaapplaats draaien de voorste vogels dus om, terwijl de achterste nog even doorvliegen. Hierdoor ontstaat even een verdikking in de zwerm. Vooral bij grote zwermen van zo’n tweeduizend vogels krijg je op deze manier dichtheidsveranderingen. Dit levert die prachtige bewegingen op en juist bij grote zwermen ontstaan de meest ingewikkelde vormen.”

Ik moest direct denken aan teams waarbij creatieve ideeën ontstaan juist doordat er heldere kaders zijn. 

Fascinerend dus dat zoveel vogels bij elkaar zo goed samen werken op basis van een aantal simpele afspraken en zelforganisatie. Een goed team dus die spreeuwen!

Wil je ook met je team weer eens kijken naar hoe jullie dat doen? Neem gewoon zelf even contact op, de rest volgt vanzelf :0)

Zijn we wel een team?

teamup-lead.png

Deze vraag komen we nogal eens tegen bij teams. Zijn we wel een team? En hoe weten we dat? Als je weet waar je staat, kan je vaak weer verder bouwen. Hieronder enkele stellingen die je helpen te bepalen of jullie een team zijn.

1.    Je zou de meeste dagen kunnen werken zonder iemand uit je team te raadplegen.

2.    Je bevraagt je teamgenoten alleen als je een vraag hebt over algemeen beleid, procedures of regels van het bedrijf.

3.    Jouw stakeholders willen wat anders dan de stakeholders van je teamgenoten

4.    Het is moeilijk om met het team een gezamenlijk doel te formuleren

5.    Teamdagen zijn vaak gezellig en gericht op kennisontwikkeling en gaan minder over het verbeteren van de teamwerkwijze.

Meer dan 3 vragen met ‘ja’ beantwoord? De kans is groot dat jullie niet afhankelijk van elkaar zijn en daarmee geen team hoeven te zijn. De vraag is dan; als je écht een team wilt zijn, waar heb je elkaar dan voor nodig? Hoe afhankelijk ben je van elkaar? En hoe kan je elkaar beter opzoeken?

Goed uitgangspunt voor de volgende teamdag! Wij helpen jullie graag om antwoorden te vinden en tot concrete afspraken te komen.

Frontvorming in het team? Tips om het te doorbreken!

Laatst schreef ik over wat fysieke omgeving met mensen doet. Ik kwam afgelopen weken bij een bedrijf waar dit ook weer speelde. Een team waarvan sommige collega’s ‘beste vriendinnen’ zijn en al jaren samen werken. Ze hoeven maar te knipperen met hun ogen of de ander begrijpt al wat er moet gebeuren.

Maar ja, wat als er dan een nieuw iemand aan het team wordt toegevoegd? En die pakt dat niet zo snel op? En wat als diegene dan ook nog letterlijk  met haar bureau‘ er tussen zit’? En dat er achter haar rug om gepraat kan worden, omdat ze letterlijk ‘met haar rug naar de anderen toe zit’? Pijnlijk…

Ik noem het vaak Frontvorming. Kunnen lezen en schrijven met collega’s, maar dan doorgeslagen. Met elkaar (onbewust) een front vormen met als gevolg dat anderen zich buitengesloten kunnen voelen. Het leidt al snel tot aannames over elkaars gedrag en het team werkt steeds minder samen, omdat ‘ze het toch op hun eigen manier willen’. Uiteindelijk ben je natuurlijk als team sterker dan als enkel frontje.

Hoe kan je dit nu doorbreken?

  • Allereerst, herken het patroon van deze frontvorming

  • Maak de nadelige effecten bespreekbaar

  • Zorg dat iedereen in het team elkaar goed leert kennen

  • Check voortdurend de aannames die er leven

  • Verander waar mogelijk de fysieke omgeving

Ik help je graag met het doorbreken van de patronen of bij het beter leren kennen van elkaar. Of herken je het? Laat het me weten op LinkedIn

Breng je teamdag in praktijk met deze slimme tips!

Teamdag in praktijk.jpg

Enorm inzichtelijk, zo’n teamdag! Lekker de hei op geweest, zaken met elkaar besproken en goed geborreld. Moeten we snel weer doen! Iedereen gaat met een wonderbaarlijk goed gevoel naar huis.

Een week later op kantoor….. Na de teamdag ga je de achtbaan weer in van drukte en hectiek! Iedereen vliegt langs elkaar heen. O ja, die actiepunten van de teamdag….pfff….komt volgende week wel!

Herkenbaar? Hieronder 6 tips om de afspraken om te zetten in daden. 

Tip 1: Bepaal de belangrijkste actie op de teamdag zelf.
Kies al op de teamdag welke afspraak het allerbelangrijkst én het meest simpel is om in te passen in jullie dagdagelijkse werk. Kies vooral iets wat je zichtbaar anders gaat dóen en waar iedereen, maar dan ook iedereen, aan bij kan dragen.

Tip 2: De 40 dagen workout!
Houd deze afspraak 40 dagen vol! Gedragsverandering gaat pas automatisch als je 40 dagen iets hebt geprobeerd. Pas daarna kan je zeggen of het wel of niet werkt. Je kan jezelf helpen herinneren door er bijvoorbeeld een fysieke beweging aan te koppelen. Sla je je armen over elkaar? Dat is het teken voor het stellen van een vraag!

Tip 3: Zoek momenten die toch al bestonden
Vaak denk je dat je allemaal nieuwe, grootste momenten moet creëren. De wekelijkse vergadering, de lunch, de start van de dag/ week of de vrijdagmiddagborrel zijn prima momenten om aan het team te werken. Kies zoveel mogelijk een vast moment op de dag of in de week.

Tip 4: Maak het leuk!
Zoek creatieve manieren om de samenwerking bespreekbaar te maken; een kort ‘ hoe-zit-iedereen-erin’-rondje tijdens een wekelijkse vergadering, kaartjes met leuke vragen tijdens de vrijmibo, lunches waarbij je absoluut niet over werk praat, 10 minuten koffiedates om bijzondere nice-to-knows te delen

Tip 5: Maak iemand verantwoordelijk en geef hem extra aanspreekrecht
Ken je het Bystander effect? Iedereen denkt van elkaar dat de ander er wel wat van zegt. Niet dus, want iedereen wacht op elkaar! Wijs dus één iemand aan die jullie aan mag spreken als het gedrag niet veranderd. Bepaal feedback-ontvang-regels:

  • Op deze persoon mag je niet boos beantwoorden;

  • Deze persoon mag geen feedback terug krijgen over hetzelfde onderwerp

  • Deze persoon mag geen ‘ja, maar’ als antwoord krijgen

  • etc.

Tip 6: Plan een volgende teamdag!
Je kan de urgentie verhogen door alvast een volgende teamdag in jullie agenda te zetten. Het houdt jullie scherp op wat jullie acties en afspraken. Op de teamdag zelf, is er dan vanzelf weer ruimte en aandacht om terug te blikken en vooruit te kijken.

En vooral…houd vol die 40 dagen!!

Inspirerende teams van het Concertgebouw

Team+Concertgebouw.png

Zaterdagochtend, zonnetje, krantje….genieten! 

In het Parool vandaag staat een inspirerend interview met Dominic Seldis, jurylid van het programma Maestro envooral ook aanvoerder van de contrabassectie van het Concertgebouworkest. En wat een geweldig team heeft hij neergezet.  Ik ben echt onder de indruk. Wat kunnen we van hem leren over teamontwikkeling?

De contrabassectie was in 2008 een slecht werkend team binnen een goed orkest; botsende persoonlijkheden en een gebrek aan leiderschap.  De manier waarop Dominic naar de contrabas kijkt, zie je terug in zijn prachtige visie waar de sectie voor staat:

Als contrabassist ben je de baas van het ritme, de intonatie én je bent goed zichtbaar. Wij zijn het fundament: als dat niet goed is, stort het in. Het was mijn taak om een nieuw fundament te bouwen. Het ging er niet alleen om dat ik virtuoos kon spelen, ik moest ook inspireren.

Het team leek ook vast te zitten in hun eigen dynamiek. Als je als team al jaren op dezelfde manier met elkaar omgaat en er niets veranderd, worden de patronen steeds sterker. Denk maar aan je eigen familie! Hoe vaak verval ik niet in mijn gedrag van toen ik 16 was, als ik bij mijn ouders binnen kom.

Gelukkig waren er een paar personeelswisselingen- een stuk of twee mensen- waardoor ik wat kon veranderen. Er moest een verandering in mentaliteit komen, iets meer positiviteit.

Het helpt niet om alleen maar mensen te vervangen. Juist de verandering gebruiken om ook een andere mindset te bewerkstelligen, is zeer krachtig. En ja, voor niets gaat de zon op, ook het volgende is waar:

Het was hard werken – veel tranen, slapeloze nachten, telefoontjes, zorgen dat iedereen hetzelfde doel najoeg.

Teamtrajecten duren natuurlijk niet voor niets vaak langer. Eén sessie buiten de deur levert vaak te weinig op. De kans dat iedereen weer zijn oude gedrag vertoont op de werkvloer is vrij groot. Daarom ben ik zelf een voorstander van coaching on the job; daar waar de verandering nodig is, moet je ook veranderen. Het mooiste wat Dominic als leider zegt, gaat over zijn mensen en niet over hemzelf.

 Als je musici aanmoedigt om goed te spelen, gaan ze zich vanzelf goed voelen. Dat is de instelling die ik in de groep wilde hebben. “Kom op jongens, laten we gewoon gaan spelen, laten we doen waarvoor wij op deze planeet gezet zijn!

Het resultaat van al zijn inspanningen? Sterke individualistische spelers die toch één doel nastreven. Ze behoren nu tot de beste contrabassecties van de wereld, wow! De zon verwarmt van buiten, dit interview van binnen. Ik ben onder de indruk….

 Lees hier het hele interview (Het Parool, gratis na registratie): 

Team Concertgebouw.png