Meer veiligheid in je team?

In intakegesprekken voor teamdagen valt regelmatig het woord ‘Veiligheid’. Hoe kunnen we elkaar meer vertrouwen en ons veilig voelen?

Het is zo’n groot woord. Net als koepelwoorden zoals ‘communiceren’ kom je er in een verdiepend gesprek pas achter wat iemand daaronder verstaat. Je veilig genoeg te voelen om het over veiligheid te hebben, is nog een stap moeilijker. Hoe zit dat met veiligheid in teams?


Een sociaal veilig werkklimaat is wel onontbeerlijk.

Dat hebben we de afgelopen periode wel in het nieuws gezien. Je moet je vrij kunnen voelen om je mening naar voren te brengen en niet bang hoeven zijn om fouten te maken. Pas dan zullen mensen eerder bereid zijn om zich kwetsbaar op te stellen en fouten te maken en dat is een noodzakelijke voorwaarde voor teams om te blijven leren (Edmondson 1999).

Managers hebben een essentiële rol hierin.

Ik kom gelukkig veel managers tegen die goed kijken naar de individuele behoeften en kwaliteiten van de mensen in hun team en de onderlinge samenwerking versterken. En als er een gevoel van onveiligheid ontstaat, schakelen zij mij in om dat gesprek nog verder te voeren. Juist, omdat ze tijdens een begeleide teamdag vrijelijk kunnen luisteren, meer zichzelf kunnen zijn en richting kunnen geven, zonder dat ze het proces ook nog in de gaten moeten houden.

Wat kan je als leidinggevende verder doen om het veilig te houden?

  • Onderzoek zegt: Voer minstens 1x per jaar een formeel gesprek, zodat jouw medewerkers weten dat ze daar zaken bespreekbaar kunnen maken. Nog beter volgens mij: Zorg dat je regelmatig persoonlijke 1-op-1 gesprekken hebt waarin je zelf ook om feedback vraagt.

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Ik zie dat de managers die zich bij de check-in van de teamdag al kwetsbaar op stellen, direct al meer eerlijkheid terugkrijgen vanuit het team over hun gevoelens en behoeften.

  • Steun onderlinge samenwerking en verbinding tussen teamleden. Onderzoek bevestigt dat het wel verschilt wat teams en managers nodig hebben. Zorg dus dat je dit regelmatig met het hele team bespreekt.

De Team Company heeft veel ervaring in het bespreekbaar maken van onveilige situaties op de werkvloer. Lees hier hoe wij kunnen helpen om de psychologische veiligheid in een team te verbeteren.

Communicatie in teams

Je kent dat wel, je zit in een meeting en belandt in een echte welles-nietes discussie. Elke keer word je afgekapt als je jouw punt wilt maken. Je begint je te ergeren, maar zegt er niets van. De ander doet een aantal voorstellen, maar daar zeg je nee tegen. Eerst wil je dat er naar jou geluisterd wordt, voordat je ergens mee in kan stemmen. Jullie collega’s zien het gebeuren. Ze stellen voor om een pauze te houden en het punt te parkeren. De pauze helpt een beetje. Helaas gebeurt er de volgende vergadering weer hetzelfde en er is nog altijd geen besluit genomen over het voorstel.

Waar gaat het mis?

Dit soort situaties zijn er in het groot en in het klein. Situaties waarbij je niet meer goed met elkaar over de inhoud kan praten. Er gebeurt namelijk iets in de relatie tussen twee teamleden. De gevoelens en gedachten zitten als het ware het gesprek over de inhoud in de weg. Door dat niet bespreekbaar te maken, worden gesprekken zwaar en zeer energievretend.

Inzicht in communicatieniveaus

Om dit beter te begrijpen, onderscheiden we 3 communicatieniveaus.

  • Inhoud: Alles wat je zegt over het daadwerkelijke gespreksonderwerp, behoort tot de Inhoud. Als alles soepel loopt in de interactie, gaat het voornamelijk over de inhoud.

  • Relatie: Op niveau van de relatie gaat het over de gevoelens en gedachten die mensen bij elkaar oproepen. Zodra hier een verstoring in optreedt, leidt dit af van de inhoud. We zijn geneigd om het dan via de inhoud op te lossen bijv. door dan een inhoudelijke vraag te stellen (Denk je echt dat…?), een suggestieve samenvatting te geven of zelfs iemand te vermijden op het werk.

  • Procedure: Hierbij gaat het om de verwachtingen die je hebt van elkaar en de afspraken die je maakt over hoe je met elkaar praat. Mag je vragen stellen tijdens de presentatie of pas erna? Hoe lang hebben jullie voor een onderwerp? Op welke manier nemen jullie een besluit? Al deze afspraken zorgen voor meer duidelijkheid. Hoe meer je vertelt wat je van de ander verwacht en daar afspraken over maakt, hoe makkelijker het is om feedback te geven. Je hebt het immers al met elkaar afgesproken en hoeft er dus alleen maar naar te verwijzen.

Laat vissen geen haaien worden

De verstoringen onder water zijn ook wel te vergelijken met vissen. Vissen zijn makkelijk te vangen, maar zolang ze langer onder water blijven in de communicatie, worden het haaien. En iedereen weet dat die veel moeilijker hanteerbaar zijn. Zorg er dus voor dat de vissen geen haaien worden.

Als je deze niveaus kan herkennen tijdens gesprekken, ben je al in het voordeel om de vissen te vangen. Door de verstoring op te lossen op het niveau waar het mis ging, zorg je voor meer lucht in de gesprekken. En natuurlijk is dat spannend, want we zijn niet gewend om dat te doen. Het vraagt zelfreflectie en durf om je kwetsbaar op te stellen. De neiging van veel mensen is om alles op de inhoud op te lossen. Je leest in het voorbeeld dat dat lang kan duren. Zodra het gesprek gaat over dat je je niet serieus genomen voelt, doordat je wordt onderbroken (relatie) en je graag meer ruimte wilt om jouw kant van het verhaal te vertellen (procedure), zal er sneller een besluit genomen worden (inhoud). Het gedoe is uitgesproken.

Zo los je het op op het juiste niveau.

  • Is de inhoud niet duidelijk? Stel dan vragen, vat samen en luister goed.

  • Is de relatie verstoort? Benoem jouw eigen gevoel of merk op wat je bij de ander ziet gebeuren. Of geef feedback op gedrag.

  • Is de procedure onduidelijk? Spreek je verwachtingen en behoefte uit en maak nieuwe afspraken.

Hoe gezond is jouw team?

Wil je de samenwerking in jullie team verbeteren? Wil je eens af van pijnlijke momenten of ingewikkelde dynamieken die steeds terugkomen? Of zijn jullie al een sterk team en wil je kijken hoe jullie de impact van je team nog meer kunnen vergroten? Dan is het handig om eerst eens goed te kijken hoe jullie team ervoor staat!

TEST JE TEAM

Deze korte test helpt je om daar achter te komen. Hoe gezond is jouw team? Of kan het wel een extra boost gebruiken?

Je kan de uitslag en de tips behorende bij deze test gebruiken om met je team in gesprek te gaan en het eerlijke gesprek te voeren in je team.

Helemaal interessant is het als iedereen in je team deze test doet. Kijken jullie hetzelfde naar jullie team?

Klik hieronder om de teamtest te doen. Het kost je slechts 5 minuten en levert je goede teamtips op.


Happy New Year! Drie manieren om jullie samenwerking in 2022 te bespreken

Happy new year! 

Waarschijnlijk ga je binnenkort met je team om tafel om inhoudelijk het jaarplan te bespreken. Bespreek zeker ook hoe je met elkaar de doelen gaat behalen. Deze 3 manieren helpen je om dat eens vanuit een andere invalshoek te doen.

 Drie manieren om jullie samenwerking voor 2022 te bespreken:

  1. Wat waren jullie grootste gezamenlijke successen vorig jaar? Neem die als uitgangspunt en analyseer met elkaar wat het zo sterk maakte en waar jullie elkaar energie gaven.
    A.     Wanneer stemde jullie goed af?
    B.     Hoe bespraken jullie issues?
    C.     Waar hielpen jullie elkaar en welk effect had dat?
    D.     Waar gaven jullie elkaar het volste vertrouwen? 


  2. Gebruik de values van de organisatie. 
    A. Hoe scoren jullie als team? 
    B. Wat kan je samen doen om een +1 stap te zetten op deze schaal?
    C. Hoe kan je dat blijven meten gedurende het jaar?


  3. Doe de teamtest en bespreek met elkaar de uitslagen. 

Waar kan jullie team wel een boost gebruiken? De tips van de uitslag helpen je op weg. De test vind je hier:  

Jullie gaan als team in 2022 hopelijk een hoop impact maken! 

 

Roddelen is een must!

Roddelen bevordert de samenwerking. Hoe zit dat dan? Roddelen is toch juist funest voor de samenwerking?

Uit onderzoek van Terence Dores Cruz van de VU blijkt dat we roddels gebruiken om erachter te komen wat de reputatie van de ander is en of die betrouwbaar is. Op basis daarvan bepalen we hoe we ons gedragen ten opzichte van die persoon. Zo bouwen we een sociaal netwerk van betrouwbare mensen die elkaar helpen.

Maar roddels zijn toch vaak alleen maar negatief?

Valt dus wel mee! Een roddel kan negatief, neutraal of positief zijn en ze zijn allemaal gelijkwaardig verdeeld over de hoeveelheid roddels die we delen met anderen. Zonder het delen van deze Informatie zouden we echt te veel tijd kwijt zijn aan het zelf observeren van anderen.

Roddelen moet je dus in een team helemaal niet ten alle tijden voorkomen of totaal elimineren. Wel is het belangrijk om de balans goed te houden.

Juist als je veel thuiswerkt, werkt het delen van informatie over de ander juist versnellend. Je weet beter bij wie je moet zijn voor dat project of het binnenhalen van die ene klant of hoe je die gestresste collega beter niet kan benaderen.

Steek wel geregeld de koppen even bij elkaar als je denkt dat de balans verschuift. Voer dan een eerlijk teamgesprek en roddel er daarna weer lekker in balans op los.

Tips voor tijdens de lockdown

We zitten weer in een lockdown. Hoe houd je je team ook nu weer goed bij elkaar? Met deze 3 tips lukt dat prima.

  • TIP 1: DOE EEN DAGELIJKSE CHECK-IN MET ELKAAR
    Door elke dag een andere persoonlijke check-in vraag te stellen, houd je het levendig en leuk. Het dagelijkse korte contact zorgt voor verbinding gedurende de hele dag. Een goede check-in vraag is bijvoorbeeld: ‘Wat zou vandaag voor jou geweldig maken?’

  • TIP 2: ZOEK VERDIEPING OP DE INHOUD
    Plan een moment om een aantal inhoudelijke cases door te nemen en elkaar te inspireren. Kijk vanuit verschillende brillen.
    • Hoe hadden jullie het meer gestructureerd, (blauw), creatiever (geel) of efficiënter (oranje) kunnen aanpakken?
    • Hoe had je de mensen meer mee kunnen nemen (groen) of voor meer groepsgevoel (paars) kunnen zorgen?

  • TIP 3: LEER ELKAAR EENS ANDERS KENNEN
    Vaak denk je je collega’s wel te kennen, maar weet jij wat ze als kind graag deden of wat ze hebben geleerd van hun eerste baantje? Vast niet! Stel elkaar elke dag een andere vraag of doe een borrel met een online speeddate.

    HET GROTE OPENKAARTSPEL zit vol met vragen voor tijdens deze check-ins of anders-dan-anders kennismaking.

Borrelt of suddert het in jouw team?

We staan best wel onder druk nu. Er zijn personeelstekorten, collega’s zitten ziek thuis, we zijn veranderingsmoe en missen toch ook vaak nog het persoonlijke contact door het vele thuiswerken. En dan komen er nu ook weer maatregelen bij. Bleegh.

Teams die onder druk komen te staan, verliezen veel energie. Energieverlies zit dan in steeds minder samen doen, weinig afstemmen en terugtrekkende bewegingen. Je voelt je minder gesteund en meestal leidt het tot onzekerheid bij jezelf en onbegrip onderling. Maar wat er precies gebeurt is vaak, als je er onderdeel van bent, behoorlijk ongrijpbaar. En hoe je het een andere kant op kan sturen als manager al helemaal.

In een groep neemt iedereen namelijk zijn eigen achtergrond mee en dat kan gaan sudderen onder druk. Het ‘overlevingsgedrag’ van de één, kan de rode knop voor de ander zijn.

Als ik in intakegesprekken de individuele teamleden spreek, heb ik al snel het complete beeld van wat er in het team speelt. Door daarna het teamgesprek goed te begeleiden en vooral te vragen naar wat erachter zit, haal ik de ruis weg.

Als iemand iets zegt dat de ander raakt, is een mooie vraag om te stellen: ‘Wat hoor je daarin?’ Dan ga je een laagje dieper en voer je het echte eerlijke gesprek.

Na zulke gesprekken, suddert het niet meer door. De energie begint langzaam weer te borrelen. De teamleden vinden elkaar weer. Het onbegrensde enthousiasme van de één, wordt nu juist de motivator voor de ander.

Samen kan je de druk veel beter aan. En dat…dat hebben we nu wel nodig.

Tegengestelde meningen

Soms heb je van die dagen dat je er met elkaar niet uit komt. Althans niet meteen.
Dan leidt elk gesprek over een onderwerp tot een heftige discussie. Of het gesprek bloedt dood. Terwijl later blijkt dat je het best wel met elkaar eens bent.

We communiceren op zo’n moment steeds meer tègen elkaar in plaats van mét elkaar. Een gevoel van willen winnen ontstaat. Je punt willen maken. Of je zegt maar niets meer.

Een fijne oefening die ik met teams doe als dit gebeurt, is het ‘Gesprek op voeten’ vanuit Deep Democracy.

Je gaat letterlijk achter iemand staan op het moment dat je iets herkent in wat de ander zegt. En dat kan zowel bij de ene kant van het thema zijn als bij de andere kant. Tegengestelde meningen in jezelf mogen er zijn. Het geeft het gesprek veel meer diepgang.

Prachtig om dan te zien hoe een team uit de kritische welles-nietes blijft en juist vanuit de discussie bouwt aan een statement waarbij iedereen gehoord is. Die zinnen zijn dan weer de bouwstenen voor de visie van het team of de waarden van waaruit het team met elkaar kan handelen.

Vanuit de polarisatie naar het midden. En zo de neuzen weer dezelfde kant op.

Illustratie by Manypixels

Hoe ben je een goede manager voor je team?

resultaatgericht.png

Hoe coach ik mijn team om de beste resultaten te behalen en tegelijkertijd een fijne en veilige sfeer te creëren? Dit is een uitdaging die wij regelmatig horen van managers of leidinggevenden. Onze aandacht gaat vaak uit naar de dynamiek in het hele team, inclusief de leidinggevende. Maar de manier waarop een leidinggevende zijn rol binnen het team pakt is vaak een randvoorwaarde voor succes.

Wat voor type manager ben jij?

Wij zien en spreken zoveel verschillende managers en iedereen heeft sterke punten en valkuilen. We zetten de meest voorkomende typen managers graag, enigszins stereotyperend, voor jou op een rijtje. Welke herken jij in jezelf? Bekijk vooral ook onze tips!

1. De ‘vrijheid is het hoogste goed’ manager

Je vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn en daar naar moeten handelen. Je laat je team vrij en ze mogen zelf bepalen wat en hoe ze hun werk doen. Soms erger je je aan hen dat ze steeds maar weer om ‘kaders’ vragen en dat het toch heel anders gaat dan je had verwacht.

Tip: Het ‘wat’ moet helder zijn voor je team. Anders ontstaat er verwarring en gaan mensen alle kanten op. Geef dus vooral vrijheid op het ‘hoe’, maar ben duidelijk over welke doelstellingen jij en je team willen bereiken.

Resultaat: je team ervaart vrijheid, maar heeft met elkaar ook een duidelijk doel voor ogen. Je zal zien dat ze hierdoor meer resultaten opleveren en meer ruimte ervaren om het beste uit zichzelf te halen

2. De ‘het kan altijd beter’ manager

Je hebt hoge ambities en wil laten zien dat jullie veel resultaten kunnen behalen.  Voor minder doe je het eigenlijk niet en de lat ligt dan ook hoog. Resultaat staat voorop! Je zegt wel dat ze fouten mogen maken, maar eigenlijk voelt dat heel anders. De organisatie drukt soms zwaar op je. 

Tip: Stel jezelf eens kwetsbaar op en laat zien wat er wel en niet zo goed gaat. Waarom lopen dingen soms het anders dan je had verwacht? Deel ook die kant van jezelf eens met je team en vraag hulp of advies.

Resultaat: Een team dat leert dat je juist van je ‘fouten’ kan leren. En voor jou voelt het minder alleen en meer als  ‘samen winnen’.

3. De ‘deur staat altijd open’ manager

Je wilt er zijn voor je mensen, dus mogen ze altijd binnen komen lopen. Elk vraagje is goed, want zij moeten ook door met hun werk.  Ondertussen heb je het zo druk gekregen met iedereen te woord staan dat je nog wel roept dat de deur altijd open staat, maar ondertussen voelt je team dat de deur al een tijdje dicht zit.

Tip: Zorg dat het helder is wanneer je beschikbaar bent voor vragen en overleg. Neem op die momenten dan ook echt de tijd voor je team en help hen duurzaam verder met hun werk. Doe dit door de juiste vragen terug te stellen en echt te luisteren. Probeer niet iedere vraag inhoudelijk te beantwoorden, maar moedig je team aan om zelf op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen. Wellicht komen ze tot veel betere inzichten.

Resultaat: Een blij team dat in zijn kracht zit en meer ruimte voelt om zelf problemen op te lossen.

4. De ‘ik help je wel even’ manager

Een zogeheten vakidioot! Steengoed, veel kennis en ervaringe en doorgegroeid vanuit de inhoud naar het vak van manager. Deze manager wordt gewaardeerd om zijn of haar kennis en krijgt dus een hoop vragen. Het is heerlijk om je kennis te delen en mee te werken en de dingen beter te maken. En als je het zelf even doet, gaat het sneller, nietwaar? Dikke kans dat deze manager veel overuren maakt, want ja de strategische visie moet ook af en alle HR vraagstukken blijven anders liggen. 

Tip: Kijk eens serieus wat van jou is en wat van de mensen in jouw team is. Hoe kan je hen zelf meer verantwoordelijkheid geven? Laat hen samen bepalen hoe ze elkaar kunnen helpen en stap er tussenuit. 

Resultaat: Heerlijk die vrijgekomen uren om nu eens je eigen hersenen weer te laten kraken.

MEER TEAMTIPS?

Lees ook onze andere blogs met tips voor betere samenwerking en eenvoudige teamoefeningen die aansluiten bij onze visie. Heb je hulp nodig om jouw team beter te coachen om zo meer impact en een fijnere werksfeer te creëren? Wij coachen ook leidinggevenden om meer uit hun team te halen. Neem dan gerust contact met ons op om te sparren over jouw team!

Het patroon zit overal!

Wat er in jouw team gebeurt, gebeurt overal in de organisatie. Hoe dan? Ik leg het je uit en weet zeker dat je het ook herkent in jouw organisatie.

  • Een team schuift agendapunten steeds naar de volgende meeting. Het management laat besluiten lang liggen en de directie heeft 26 speerpunten voor komend jaar.

  • Iedereen moet een cursus ‘energiemanagement’ volgen van de directie voor een betere werk-privébelans. De managers laten hen dit in de avonduren volgen vanwege werkdruk. De directie blijft in het weekend mails versturen aan de teams en ‘ja, het moet echt maandag af.’

Zie je wat er gebeurt? 

Dit heet dus een ‘fractaal patroon’. Je kunt oneindig lang in -of uitzoomen, maar ongemerkt gebeurt overal in de organisatie hetzelfde.

2111_fractale patronen_15032021.png

Wil je dit sneller veranderen? Verander het dan overal tegelijk.

Dat levert een positief fractaal patroon op.

  • De directie vraagt continue input aan de organisatie om stappen te kunnen zetten. Het management laat zien dat ze ook niet alle wijsheid in pacht hebben en de teams durven fouten te maken. Een open organisatiecultuur.

Ga dus met meerdere teams tegelijk aan de slag, zodat ze weer besluiten nemen, balans vinden of zich open stellen. 

Herkenbaar? Wat is het patroon in jouw organisatie?

De online 'koffiemachine' Tips

Wat missen we het meest tijdens het thuiswerken? De koffiemachine!

Nou ja, de koffie thuis is over het algemeen veel beter dan op kantoor, maar de koffiemachine had een zeer belangrijke functie blijkt. Je stemde er af, je praatte er bij, je hoorde wat er speelde bij je collega’s. En dat schiet er nu dus al een jaar bij in.

online koffiemachine.png

Tussendoor even bellen is lastig, want misschien stoor je de ander wel. Of ze nemen niet op, omdat de ouderwetse vergadercultuur weer een enorme vlucht heeft genomen. De afstand zorgt ervoor dat je steeds langer bij moet praten als je iemand belt. Daar heb je gewoonweg de tijd niet voor. 

We hebben ons het online vergaderen eigen gemaakt. En dat gaat goed! We zijn nog wel geneigd om voor afstemming of updates elkaar te gaan mailen. Want dat is wat we kennen. 

Nu is het tijd voor een next step in ons teamgedrag!

Ik heb nagedacht hoe je het doel van de koffiemachine terug kan brengen. 5 tips voor teams om weer spontaan af te stemmen

  • Het laatste kwartier is voor jullie

    Alle teamleden zetten hun meetings om naar 45 min. 

    Gebruik dat laatste kwartier voor spontane afstemmomentjes met elkaar. Omdat iedereen dat kwartier vrij gepland heeft, hoe je je niet bezwaard te voelen en stoor je de ander niet. Afstemmen was nog nooit zo makkelijk!

  • Gebruik eens een ander communicatiemiddel

    Gebruik in dat kwartier een andere manier van communicatie dan Teams. Bel de hele Whatsappgroep en kijk wie er opneemt. Of Facetime gewoon even iemand. 

    Het bijkomend voordeel is dat je prima ook even koffie kan pakken, op je balkon kan gaan zitten of een kort rondje kan lopen. 

  • Email is zooo niet spontaan

    Meer geur en kleur geven aan een informele update? Stuur een korte videoboodschap of voicebericht. 

    Soms leent een update zich niet voor papier. Dan wil je liever even vertellen over die meeting met de directie en hoe die erin zat. Vaak wil je dat liever vertellen dan beschrijven. Over een mail moet je soms ook lang na denken om dit soort dingen goed op papier te krijgen. 

    Daarom dus een filmpje. Je collega kan het afluisteren wanneer die tijd heeft en hoort de nuances in je update. Veel sneller en informeler! 

  • Laat je stem vertellen!

    Als we niet kunnen zien, dan horen we meer. Daarom is bellen soms effectiever dan videocalls. Je concentreren op de stem van de ander, geeft je vaak veel meer informatie over wat de ander echt denkt. En…je hoeft ook even niet naar jezelf te kijken!

  • Wandelend vergaderen

    En natuurlijk is elkaar live zien nog het fijnst. Maak eens een wandeling met je collega’s. Wandelcoaching is al jaren een hit, omdat je makkelijk met elkaar een goed gesprek voert. En als je toch te ver weg van elkaar vandaan woont, kan je altijd nog wandelend & bellend je bila doen.

Probeer het uit en laat mij weten of het jullie helpt. Veel plezier met deze nieuwe challenge!

Check in

Hoe kan dat nou?! Je gaat vandaag toch gewoon weer van je slaapkamer naar je keukentafel. Je start vol goede moed je computer op, maar wát is het moeilijk. Zit je hier weer alleen, terwijl je juist zo had gehoopt op contact in 2021. Ja ja, we #houdennogevenvol.  

Gelukkig kan het ook anders. Deze teamtips gaan je helpen. Start deze week met een echt goede check in, zodat je er als team samen in zit. In die kinderslaapkamer. En zodat je geïnspireerd raakt door de andere denkwijzen van je collega’s.

check+in+hart.jpg

Ik geniet altijd van check ins met teams. Er ontstaat een gevoel van saamhorigheid door de rode draad die zich ontwart. Dat voel je. Dat wat in jou zit, zit namelijk ook in de groep en dat verbindt.

Het geeft je ook stof tot nadenken. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld en dat levert vaak inspiratie op om het net anders te zien of te doen. En ook dat verbindt.

Een effectieve check in is de basis voor een team dat impact maakt. Hoe je dat doet? Start deze week met deze vraag of kies er 1 uit deze lijst:

  • Wat heeft 2020 jou gebracht en hoe ga je dat in 2021 gebruiken?

Leuk hoor zo’n check in, maar in het algemeen is het toch vrij oppervlakkig? En hoeveel haal je daar nou uit?

Er zijn legio teams die starten met een check in en eindigen met doodvervelende rondjes waarbij iedereen positief is over zijn weekend. Of een check in die uren duurt. Zonde! 

Even terug naar het nut van een check in.

In een team wil je de denkkracht van alle leden benutten, toch? 

Dan heb je de mensen achter de functies nodig. Die mensen hebben namelijk ervaringen, zorgen of behoeften waar je ruimte aan wilt geven. En die creëer je dus met een goede check in.

Het voorkomt dat iedereen met onuitgesproken gevoelens de meeting uit loopt. Of dat er besluiten worden genomen zonder draagvlak.

Met deze twee basisregels maak je de check in voor jouw team effectiever:

  • Gewoon eerlijk zijn

    Wat is je ambitie voor deze meeting? Wat heb je vandaag nodig? Als jij jezelf openstelt, doen anderen dat ook. Dan krijg je verdieping en levert het je juist veel op. Een team dat echt op elkaar kan bouwen.

  • Hou het kort

    Neem je tijd én wees tijdsbewust. De ene keer heb je meer tijd nodig dan de andere keer. Zelfreflectie is wel handig ;0)

 Creëer met de check in een veilige sfeer waarin alles er mag zijn. Met goede discussies en besluiten tot gevolg. 



Verbind met elkaar; juist online

Afgelopen week tijdens een waardevolle teamdag besefte ik mij weer eens hoe belangrijk het is om écht contact met elkaar te hebben.

Het contrast tussen de energie die er was toen het team elkaar weer in het echt ontmoetten en waardering naar elkaar uitsprak en de gedachte aan ‘dat we dit online werken misschien nog wel driekwart jaar gaan doen’, raakte mij weer.

Een extra belangrijk onderdeel is nu om te zoeken naar de beste manier om ook online met elkaar te verbinden. Deze tips gaan je helpen.

unmute.png

Teamtips voor online verbinding

  • Creëer meer online chaos, Unmute everybody!
    Het is gewoon echt het beste wat je kan doen voor persoonlijke verbinding online. Niets moeilijker dan eerlijk zijn of je kwetsbaar opstellen als je geen snelle reactie krijgt. Doordat iedereen op Unmute stond, werd er samen gelachen, makkelijker gereageerd op wat iemand zegt en bovenal ontstonden er eerlijke teamgesprekken. En dat vind ik dan weer het belangrijkste, want daarmee vergroot je je impact!

  • Check de behoefte van het team
    Er zijn natuurlijk op internet 1000 ideeën te vinden, maar uiteindelijk gaat het erom wat bij jouw team past. Voor een groot team moet je nadenken over hoe je de interactie online meer persoonlijk krijgt door challenges te doen of live wandelingen te maken in kleine groepjes. Voor een klein team is het bijvoorbeeld juist belangrijk om het gevoel van samen ergens aan werken te versterken door een ‘Teams koffiekamer’ aan te maken. Check dus voortdurend de behoefte bij je eigen team om goed aan te kunnen sluiten. Bespreek met elkaar in welke fase je zit en welke acties er nu nodig zijn.

  • Bel elkaar, ook zonder reden
    Door het online werken, vergroot de afstand. Letterlijk. En ja, afstand tussen mensen leidt tot minder toegankelijkheid en contact. Denk maar aan vrienden die je heel lang niet gezien hebt. Even bellen lijkt dan zo makkelijk. Het gaat alleen steeds meer voelen als netwerken. Of als op iemand afstappen die je minder goed kent, op een feestje.

    Allereerst, zet jezelf er overheen. Iédereen vindt het fijn om aandacht te krijgen. Jij toch ook? En bel dus gewoon zonder reden. Loop letterlijk even naar het koffiezetapparaat en ga dat (telefonische) praatje aan.

  • Wandel, wandel, wandel
    Zorg er trouwens ook voor dat bila’s er nu echt niet bij inschieten. Een wandeling als je relatief dicht bij elkaar woont, is snel gemaakt. Kom je ook nog eens ergens!

De Team Company heeft veel ervaring om teams te helpen om hun onderlinge verbinding te versterken. Lees hier hoe wij jouw team ook kunnen helpen met teamcoaching en eerlijke teamgesprekken

Doorbreek de sleur!

‘Het is zo saaaaaaaaai’

Elke dag lijkt op de vorige en soms lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar. Het is net alsof die mensen aan de andere kant niet echt zijn, maar je vast zit in een videogame. En als het druk is, dan heb je helemaal het idee dat het een never ending story is. 

Doorbreek de sleur_feestding.png

In periodes waarin ik en mijn collega bij Albert Heijn geleefd werden, hadden we, zoals wij dat noemden, ‘escapistische gedachten’. Laten we een winkeltje beginnen of gewoon naar Parijs rijden. Door dit alleen al te delen met elkaar en te beseffen dat een winkeltje hebben ook niet altijd leuk is (Parijs dan weer wel ;0) stapten we even uit de werkelijkheid en konden we daarna vol goede moed weer door.

Samen verhalen maken, in beweging komen en kleine dingen veranderen gaat je helpen om de sleur te doorbreken. 

TEAMTIPS VOOR VERANDERING

  1. Deel eens met je team hoe jij bent opgegroeid.

    Tijdens (online) teamdagen levert dat zelfs meer begrip op voor wie je bent en werk je daarna nog beter samen. 

  2. Trek een lootje en maak het lekkerste lunchgerecht van een andere collega. Was het lekker of juist niets voor jou? In ieder geval eens wat anders.

  3. Draai eens een playlist van een ander.

    Nieuwe input leidt tot meer inspiratie. 

  4. Begin je dag met een wandeling van 10 min.

    Groet de buren, geniet van de natuur in je omgeving of kijk hoe anderen de dag starten. Kom in beweging!

  5. Start de woensdag met een mini workshop.

    Elke week verzorgt een teamlid een workshop van 30 min. Van kraanvogels vouwen, pastagerecht maken (inclusief thuisbezorgd pakketje) of een leuke inhoudelijke lezing. 

  6. Knoop een gesprek aan met een onbekende.

    Iemand uit je buurt, bij de bakker of een collega van een andere afdeling die je even appt en opbelt. Vraag gewoon: Wat is zijn of haar beste tip om de sleur te doorbreken?

  7. Welke 3 dingen zouden jouw dag geweldig maken?

    Deel dit tijdens een check in en sluit de dag ook weer met elkaar af door te delen hoe het gegaan is. Houd het kort en krachtig en besteed er slechts 15-30 minuten aan.

En weet dat ons holenmensbrein liever niet verandert. Gevaar! Haal gewoon even diep adem en bedenk dat dit slechts een angstreflex is. Niets om bang voor te zijn, want wat is het ergste dat kan gebeuren?

Tijdens nieuwe ervaringen worden onze zintuigen namelijk geprikkeld, wordt je scherper en meer bewust van de wereld om je heen. En dat werkt dan weer bevrijdend!

Verhoog de ROI van jouw teambuilding!

Wist je dat een teamlid dat zich niet betrokken voelt bij je team of organisatie je als leidinggevende 34% van zijn salaris kost? Onderzoeksbureau Gallup berekende dat iemand die minder betrokken is namelijk minder productief is, slechtere besluiten neemt en minder effectief communiceert. Bovendien heeft het een negatieve invloed op de sfeer binnen je team. Tijd om te investeren in je team dus! Maar wat levert dat op? Het verrassende resultaat; daar heb je als manager zelf de meeste invloed op!

Wat kost lage betrokkenheid?

Na wat onderzoek vond ik ook dat een niet betrokken medewerker zorgt voor een hoger verloop in je team. En dat kost je dan elke keer ook nog eens 33% van een salaris. Het Bureau of Labor Statistics berekende deze kosten door aan de hand van recruitment fees, tijd die het kost om mensen te interviewen en nieuwe mensen weer te onboarden.

resultaatgericht _blog foto_.png

Hoe helpt teambuilding?

Helpt teambuilding dan om de betrokkenheid van medewerkers omhoog te krijgen? En als je daarin investeert, krijg je die investering dan ook weer terug? Klanten van De Team Company geven vaak de onderstaande doelstellingen voor een teamsessie of teambuilding:

  • Alignment van doelen die aansluiten bij de visie

  • Verhogen van het nemen van eigen verantwoordelijkheid

  • Meer open en eerlijk communiceren binnen het team

  • Vergroten van het vertrouwen 

  • Meer inspirerend vergaderen voor betere en snellere beslissingen

  • Beter inzetten van ieders kwaliteiten

  • Vergroten van medewerkerstevredenheid

Vergelijkbare doelen zien we terug in diverse onderzoeken en literatuur. Het uiteindelijke doel is een hogere productiviteit of betere resultaten. Maar hoe zorg je dan als manager voor een maximale ROI als je met teambuilding start?

Focus

Zonder focus of duidelijk doel, kan je op een teamdag alle kanten op. De kans dat er dan een hoge ROI ontstaat, is klein. Zonder goede analyse van de specifieke issues in het team, is de kans groter dat teambuilding zonde van het geld is. En al helemaal van de tijd van elk teamlid. Want die hebben het vaak superdruk, omdat ze veel zelf uitvinden vanaf hun eigen eilandje. In mijn gesprekken met directies gaat het altijd eerst over welk resultaat we willen bereiken en wat dat op gaat leveren. Dan hebben we focus.

Eerlijk leiderschap

De beste managers zijn in staat om ook de missie en doelen uit te dragen, dialogen te voeren en vertrouwen te bouwen. Dat vraagt nogal wat van je als leider, want vaak ben je goed in enkelen van deze zaken. Gelukkig is alles te leren, als je er maar voor open staat. Succesvolle teambuilding staat of valt dus met de zelfreflectie van de manager.

•       Durf je naar jezelf te kijken?

•       Durf je ander gedrag te laten zien?

•       En durf je eerlijk te zijn naar je team? 

Antwoord je op alles met ‘Ja’, dan ben je al weer een stap dichter bij een hogere ROI op teambuilding.

Regelmaat leidt tot resultaat

Waarom zou je aan teambuilding doen als je het gevoel hebt dat het niets oplevert? Dus wat levert het jou en jouw team op? Uit het Harvard onderzoek blijkt dat mensen vaker blijven voor een goed team met fijne collega’s. En dat kan je met elkaar creëren. Maar dan moet je er wel aan werken: structureel. 

Het gebeurt regelmatig dat er weinig budget is voor teambuilding en dat het slechts bij een dag blijft en het team zich af vraagt wat er verder mee gaat gebeuren. Zonde!

Ik zie teambuilding als onderdeel van het hele proces. In mijn coaching en advies neem ik dan ook de hele context mee, zoals stakeholders, organisatiecultuur en way of working. Ook de zaken waar ik zelf niet bij nodig ben. Gewoon, omdat het alleen dan veel gaat opleveren. Bouwen aan je team doe je elke dag. Net als je mail bijwerken.

Dus ROI?

ROI voor teambuilding blijft wel lastig te meten. We weten vooral wat er gebeurt als minstens 71% van het team een hoge betrokkenheid heeft. Dat leidt direct tot een positieve sfeer in het team geeft. Minder gedoe in het team leidt vaak tot een hogere betrokkenheid bij elkaar en dus tot een betere sfeer. En die sfeer zorgt voor meer ontspannenheid, hogere productiviteit en een lager verloop. 

Doe dus aan teambuilding en zorg er vooral voor dat de voorwaarden kloppen. Ik ben er dan ook scherp op.

•       Ben jij een manager die naar zichzelf durft te kijken?

•       Ben je bereid om structureel teambuilding in te zetten?

•       Durf je mij te vertrouwen tijdens sessies wetende dat ik het doel voor ogen houd?

•       En investeer je met je team ook dagelijks op de werkvloer in teambuilding?

Dan zou jouw ROI op teambuilding nog wel eens erg hoog kunnen zijn!

Geen 'live' contact? Vergroot online de energie!

We leven en werken inmiddels drie weken met de maatregelen rondom Corona. De eerste week was ronduit wennen aan werken op afstand.  De tweede week moesten velen nog zoeken naar een juiste balans tussen werk en privé. De derde week was voor sommigen saai, frustrerend of juist heerlijk.

TC-blogpost-online-energie1.png



Iedereen gaat door zijn eigen fase heen en leert om te gaan met deze nieuwe situatie. Ook teams lopen nu tegen hun vaste patronen aan en merken dat online niet hetzelfde is als ‘live’. Hoe vergroot je online de energie?

Ik heb genoeg ‘live’ contact met mensen; mijn gezin, de buren, de koffiemevrouw om de hoek. En toch mis ik wat. Ik mis de energie van dichtbij iemand staan. Even een hand op iemands arm. Maar ook letterlijk de energie van de ander voelen.

Het is bewezen dat afgesloten zijn van anderen een pijnsignaal kan afgeven in het brein. Dat maakt sociale onthouding letterlijk tot een pijnlijke ervaring. Ook op je werk is ‘live’ contact waardevol. Je bent er toch een groot aantal uren van de dag. Je deelt je leven tijdens de koffie, spart met elkaar en komt in teammeetings tot grootse resultaten. 

Creëer online meer groepsenergie

Voor veel mensen die ik spreek, bestaat hun werkdag op dit moment uit videocalls. Je ziet en spreekt elkaar, maar toch zit je fysiek alleen, veilig achter je scherm. Je mist vaak de kleine non-verbale blikken of de energie die een meeting je kan geven als je samen in een flow komt. Online samenkomsten kunnen die teamspirit en energie vaak niet helemaal evenaren.  Niet getreurd, we geven je de ingrediënten om ook in een videocall die groepsenergie terug te brengen. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Dit helpt:

  1. Begrijp Elkaar 
    Elkaar goed kennen én begrijpen waar jij en je collega’s behoefte aan hebben.

  2. Vertrouwen is de sleutel
    Jezelf open durven stellen en je ‘echte verhaal’ doen.

  3. Structuur
    Structuur bieden die bijdraagt aan het bouwen van groepsenergie.

  4. Stel die vraag
    Vragen stellen…. Heel veel vragen stellen.


Een voorbeeld uit de praktijk

Elke ochtend heb ik een Checkin met een aantal collega’s. Gaan we de dag in met zorgen en mineur of kijken we naar waar we de focus gaan leggen of waar we energie van gaan krijgen? We merken dat we vaak groepsenergie opbouwen in een half uur. Hoe werkt dat dan?

1. Begrijp elkaar

Wij kennen elkaar als collega’s al zo lang. Dat zegt vaak in teams trouwens niets over hoe góed je elkaar kent. Juist dat we elkaars profiel kennen vanuit persoonlijkheidsvragenlijsten en gesprekken helpt. We begrijpen hoe de ander naar de wereld kijkt en snappen daardoor beter wat er nu nodig is. Of waar de energie van de ander zit en waar diegene op leegloopt. Door daar met elkaar aandacht voor te creëren, juist tijdens deze Coronatijd, versterk je de samenwerking nu, maar zeker ook daarna. 

2. Vertrouwen is de sleutel

Ook elkaar vertrouwen helpt. Daardoor kunnen we met meer gemak accepteren dat we allemaal in een andere energie zitten en dat dat ook oké is. En benoemen wat er met onszelf gebeurt of wat we bij de ander denken te zien. Moeilijk wordt het dus als je met je team al laag op vertrouwen zou scoren. De kans dat je dan nu niet meer inbelt, omdat je je ergens aan ergert of dat je het niet durft te zeggen als je een mindere dag hebt, wordt dan nog vele malen groter. 

3. Daar is ie weer: Structuur

Elke dag zorg ik voor nieuwe vragen, vaak passend bij mijn eigen fase en die van de groep. Je kan goed uitgaan van jezelf in dit soort gevallen. Want zo werkt dat in groepen namelijk: wat in jou zit, zit ook in de groep. En anders geeft de groep er wel weer een draai aan.

Het verschil is groot: van gewoon maar wat praten over wat er in je opkomt en daar mogelijk wat gelaten van ophangen tot met een duidelijk thema de dag in stappen en elkaar weer appen over behaalde resultaten. Laat je inspireren door mijn Checkin-vragen.

4. Stel die vraag

Juist in videocalls is het belangrijk dat je vragen stelt. Wat merk je bij jezelf en bij de ander? Houd je collega’s dus in de gaten en vergeet ook jezelf niet. En benoem het: “Hee, ik vind je zo stil vandaag…” Of “Ik merk dat ik vandaag sneller mijn geduld verlies.” Helemaal mooi als je er een hulpvraag aan kan koppelen.

Teambuilding online?

Ik weet zelf nog niet zo goed of online teamsessies werken. Liever wacht ik tot we de groepsenergie weer live kunnen voelen. Maar tot die tijd, ben ik er wel van overtuigd dat deze korte teamsessie je veel gaat opleveren. Ook voor daarna. 

Ik heb de teamworkshop ‘Ken elkaars gebruiksaanwijzing’ omgezet in een online variant van 2 uur. Door nu als team even de tijd te nemen om persoonlijk met elkaar te verbinden in plaats van alleen via het werk dat je moet doen, geef je jullie online groepsenergie een boost. Ben je benieuwd wat we dan gaan doen? Kijk hier voor het programma.

Lees hier ook onze andere blogs over teams





5 tips: effectief werken als team tijdens de Corona crisis!

Deze surrealistische tijden, vragen veel van ons allemaal. Agenda’s worden leeg geveegd, ondernemers hebben het zwaar en mensen in vitale beroepen werken keihard. Samen kunnen we er hopelijk voor zorgen dat we het virus de baas worden. We leven met iedereen mee en beseffen des te meer: Gezondheid staat voorop!

We passen ook allemaal ons werkgedrag aan. Thuis werken of op kantoor met maar de helft van je team. Hoe houd je dan verbinding, zodat je de doelen kan blijven halen? Hoe werk je effectief thuis met partner en kinderen in de buurt?

main_visual.png

Juist nu zijn verbinding, duidelijke afspraken, focus en positieve energie belangrijk. We hebben 5 Top tips om de samenwerking effectief en leuk te houden. Om je te helpen, geven we je de komende week iedere dag een tip. Houd deze posts dus goed in de gaten of kijk op onze website www.deteamcompany.nl

De 5 Top tips: 

  1. Maandag: Begin de dag samen!
    Doe elke dag een virtuele check-in. Hoe? Dat lees je hier.

  2. Dinsdag: Etherdiscipline; daar draait het om!
    Houd je aan een aantal basisregels tijdens calls en videoconferencing. Lees onze tips!

  3. Woensdag: De thuiswerk checklist!
    Thuiswerken met je partner en kinderen of huisgenoten om je heen? Maak goede afspraken met je ‘thuisteam’. Lees hier onze ‘thuiswerk-checklist’.

  4. Donderdag: Coach je virtuele team
    Hoe houd je de energie en focus in je team hoog? Hoe blijf je die coachende en betrokken leidinggevende in tijden waarin je fysiek afstand moet bewaren? Lees hier onze praktische tips en advies van expert Dirk Bannenberg

  5. Vrijdag: Virtueel verbinden
    Houd verbinding met elkaar door op logische momenten even contact te zoeken. Bijvoorbeeld rond 10 uur bij de koffie of door successen te vieren tijdens de virtuele vrijmibo. Lees hier onze tips om virtueel verbinden leuk en luchtig te maken.

  6. Voor de hamsteraars: Bonustip!
    Goede afspraken gemaakt en toch begin je je te ergeren. Leer hier hoe je op een goede manier feedback geeft.

Jouw ervaringen?

Heb je nu al vragen over bovenstaande onderwerpen of heb jij tips waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Deel ze in de comments! Laten we samen nieuwe oplossingen vinden in deze bijzondere tijden. Oplossingen die ook daarna nog waardevol zijn voor je team.

Lees hier ook onze andere blogs over teams

Samenwerken is het moeilijkste wat er is!

speelsenfun.png

Samenwerken! Getver, eigenlijk doe ik het liever alleen. In je eentje hoef je met niemand rekening te houden, alleen gaat het sneller, alleen krijg je geen ellenlange discussies of ruzies. Maar alleen heb je ook maar alleen. Je eigen kijk erop is fijn, maar alleen….kom je er soms niet uit. Alleen…wordt je niet geïnspireerd en alleen….verbeter je niet.

‘Hoe kunnen we de samenwerking binnen ons team makkelijker en leuker maken?’ Minder alleen en meer samen. Wij krijgen deze vraag vaak van onze klanten en helaas is het antwoord niet altijd eenvoudig. Maar met de onderstaande tips kan jij in het nieuwe jaar in ieder geval alvast een goede start maken.

1) Haak anderen in de eerste fase al aan

Samen sparren over de beste route is leuker dan achteraf feedback krijgen op iets dat je gemaakt hebt. Dan voelt het als kritiek. Samen betrokken en verantwoordelijk zijn voelt als een winning team! Dus laat je inspireren (je kan altijd zelf nog bepalen wat je ermee doet ;0)

2) Ken je eigen issues en benoem ze

Niets is fijner als iemand zichzelf goed kent en zijn of haar ontwikkelpunten soms zelf al benoemt. Dan kan je het er gewoon met elkaar over hebben en wordt het niet zo groot. Vraag dus ook regelmatig om feedback en stel je kwetsbaar op. Als je zelf laat zien dat je niet perfect bent, maak het het ook makkelijker voor de ander om om hulp te vragen.

3) Spreek je tijdig uit

Gaat er iets niet helemaal zoals je verwacht had? Twijfel je aan de aanpak van de ander? Spreek het tijdig uit. Doe dat vooral met een onderzoekende vraag. Bijvoorbeeld ‘hoe zit dat bij jou?’ of ‘waarom maak je die keuze?’. Dan kan je daarna meestal makkelijker een gesprek voeren en hoef je ook niet direct een kamertje in om er een heel ingewikkeld feedbackgesprek van te maken.

4) Verdiep je in de ander

Waar komt gedrag waar je je aan irriteert vandaan? Heeft diegene dat zo geleerd vroeger of zit dat al jaren in deze persoon. Een gesprek over wie de ander als kind was en hoe zijn familie werkt, geeft vaak inzichten en maakt je milder. En ben zelf natuurlijk ook open over wie je bent, dat helpt de ander ook weer om jou beter te begrijpen.

Klinkt gemakkelijk en logisch, toch?

Het klinkt natuurlijk allemaal gemakkelijk, maar wij zien in de praktijk dat dit gedrag binnen teams nog niet altijd eenvoudig te bereiken is. Het belangrijkste is om nu met deze tips te gaan oefenen. En wil je daarna meer verdieping of lukt het toch nog niet helemaal? Dan staan wij in 2020 met onze team trainingen ook weer voor je klaar om jou en je team om samenwerken gemakkelijker en vooral ook leuker te maken!

Agile teams of 'gewone' teams, zijn er verschillen?

verbindend_blog plaatje.png

Wat is het verschil tussen een Agile team en een ‘gewoon’ team als het gaat om team coaching? Alles, en tegelijk ook helemaal niets! Het gaat namelijk altijd om mensen en groepen.

Van Agile teams wordt veel gevraagd. Teamleden moeten een meer agile mindset hebben, de (Scrum) methoden goed toepassen en ook nog opleveren volgens een vaste ritmiek. Het mooie is dat het Agile werken al heel erg helpt om de samenwerking te bevorderen zoals heldere afspraken of ruimte voor feedback. Toch sluipen er patronen in die minder effectief zijn. Gewoon, omdat in Agile teams ook maar mensen zitten met gevoelens en gedachten.

 Laatst begeleiden we een zeer ervaren Agile team bij hun stand up. Pretty straight forward zou je denken en toch zagen we daar een patroon dat niet inspirerend werkte. Het team bleef tijdens de bespreking op een functioneel niveau overleggen waarbij uitsluitend bullet points werden voorgelezen en geen dialoog of hulpvragen ontstonden. Met het team hebben we gekeken wat er onder lag en hoe we de energie weer hoog konden krijgen. Door deze team boost gingen ze met een goed gevoel de deur weer uit. Ook ervaren teams kunnen dus nog leren en verbeteren!

Hetzelfde geldt voor ‘gewone’ teams. Ook deze teams hebben vaak methoden om met elkaar samen te werken. Vergaderingen, weekstarten, bila’s en ook daar sluipen vaak patronen in die niet het beste uit de teamleden naar boven halen. 

 Een mooi voorbeeld is een team dat op de werkvloer heel persoonlijk betrokken bij elkaar was, maar dat in vergaderingen totaal leeg liep en waar mensen zich terug trokken. Door te onderzoeken wat er gebeurde tijdens die vergadering en het patroon zichtbaar te maken kon het team via een dynamisch gesprek nieuwe afspraken maken en de energie terug vinden.

Teams bestaan altijd uit mensen en mensen zijn de belangrijkste schakel in een team. Of ze nou Agile werken of niet. Wij vinden het fantastisch om ieder team weer in zijn volle kracht te zetten, agile of niet agile. 

 

Budget voor teamontwikkeling?

professioneleblik.png

In gesprek met bedrijven verbaast het ons altijd dat teamontwikkeling niet vast is opgenomen in het budget. Waarom zou je niet, net als gewone opleidingen, teambuilding opnemen in je jaarplan? We horen vaak ‘we moeten nog even afstemmen of er wel ruimte is’ of ‘hopelijk ziet het MT ook het belang hiervan in en gaan ze akkoord’. Soms best ingewikkeld als de organisatie dan geen focus heeft op teamontwikkeling. Deze dynamiek heeft wel vaak tot gevolg dat teamontwikkeling pas in beeld komt als ‘er echt wat moet gebeuren’ en zelden structureel van aard is. 

Als er te weinig budgetruimte is, wordt een teamdag al snel een middag of is er geen ruimte voor een tweede trainer als er ‘gedoe’ is, terwijl de verwachtingen vanuit het team wel hoog liggen: “We willen meer teamgevoel, we willen samen achter onze visie staan, we willen elkaar echt feedback geven of we willen elkaar meer vertrouwen”. Helaas kan dat niet (allemaal) in een middag. En als er echt onderstromen zijn, dan is zelfs een dag niet genoeg. 

Even iets anders….wist je dat bedrijven jaarlijks gemiddeld €949 per jaar aan opleidingsbudget per medewerker hebben? Slechts een kwart gaat 1 keer per jaar op cursus. Meer dan de helft (55%) van de medewerkers geeft aan dat ‘beter worden in mijn baan’ het nummer één doel is om te leren. Eureka!

Als je namelijk echt wilt leren hoe je feedback geeft én beter wilt worden in je baan; hoe kun je dat dan beter leren dan in echte situaties, dus in je eigen team? Je leert nieuwe vaardigheden én je helpt het team vooruit. En daarmee wordt je beter in je baan. Double loop!

Maar hoe krijg je als team nou gemakkelijker budget? 3 tips!

  •  Al genoeg Excel trainingen gedaan? En klaar met trainingen ‘effectieve gespreksvaardigheden’? Schraap de individuele budgetten bij elkaar en zet die in voor je team.

  • Bespreek samen met de teamcoach wat het resultaat gaat zijn en maak het meetbaar. We kunnen werken met KPI’s, 0 en 1-metingen en daarmee tonen we het effect aan. Een goed presterend team is uiteindelijk een stuk productiever en dat levert weer omzet op.

  • En wil je aantonen dat je ook vaardigheden hebt geleerd tijdens de teambuilding, dan kan De Team Company certificaten aanbieden voor de besproken modellen en in praktijk gebrachte vaardigheden. Nu jij weer!

Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk om gewoon een paar keer per jaar even weg te zijn van jullie werkplek en te reflecteren. En om die inzichten weer mee terug te nemen naar kantoor en daar verder te leren. Kortom, reden genoeg om het voor volgend jaar te budgetteren!